שינוי משמעותי בהשבת מענקי קורונה – האם מגיע לכם לקבל את הכסף בחזרה?
לא מעט עסקים וחברות שקיבלו מענקי קורונה על פי חוק הסיוע הכלכלי, נתקלו בדרישה של רשות המיסים להחזיר את המענקים. בחלק מהמקרים, הדרישה להחזרת המענק הייתה מוצדקת, שכן לא עמדה בתנאי החוק והרשות. עם זאת, במקרים רבים אחרים, דרישת ההחזר הוסברה בכך שהירידה במחזור המכירות של העסק לא נבעה במישרין ממשבר הקורונה, אלא הייתה פועל יוצא של סיבות אחרות.
כפועל יוצא מכך, חלק מהחברות והעסקים נאלצו להשיב את המענקים, וחלקם הגישו ערר לוועדת הערר של רשות המיסים. פסק דין פודולסקי שנתן בית המשפט העליון לאחרונה, עשוי לשנות את המצב באופן דרמטי, כלומר להוביל להשבת המענקים שהוחזרו, ולקבלתם של עררים שהוגשו לרשות המיסים.
דחיית הערעור בעניין פודלסקי
בפסק דין שנדון לאחרונה והגיע עד לבית המשפט העליון נדון ענינו של עסק העוסק במערכות אוטומציה בכלל, ובדגש על תכנון וייצור שלהם לענף מנועי הסילון. בשנת 2020 ו- 2021 חלה ירידה משמעותית במכירות החברה, במחזור ובהכנסות שלה, תקופה בה נכנס לתוקף חוק הסיוע הכלכלי עקב משבר הקורונה. ואולם, הבקשה לקבלת מענקי הקורונה לא אושרה על ידי רשות המיסים, שכן לטענתה הסיבה לירידה בפעילות העסקית הייתה צמצום וסיום של פרויקטים, מגמה שהחלה כבר כמחצית השנה לפני משבר הקורונה.
במילים אחרות, בניגוד לטענותיו של בעל העסק, לפיהן הירידה במחזור הייתה תוצאה של מגבלות וסגרים, להם היו השלכות כבדות משקל על התיירות ומכאן על תחום התעופה, רשות המיסים טענה כי הירידה אינה קשורה באופן ישיר למשבר הקורונה. לפיכך, הבקשה לקבלת המענק נדחתה. בצר לו, הגיש בעל העסק השגה – שנדחתה. אולם כאשר הגיש ערעור על ההשגה לבית המשפט המחוזי, הערעור התקבל.
בפסק דין אמיץ וחשוב של כב' השופטת אורית וינשטיין נקבע כי חוק הסיוע הכלכלי לנפגעי הקורונה, יצר באופן מובנה קשר סיבתי בין משבר הקורונה לבין ירידה במחזור העסקי. לפיכך, במידה ורשות המיסים טוענת אחרת, הרי שנטל ההוכחה מוטל עליה, ואין זו חובתו של בעל העסק להוכיח את הקשר הישיר. השופטת קבעה בפסק הדין שהרשות לא הציגה ראיות המוכיחות קשר אחר, ומכאן שהעסק זכאי למענק. יתר על כן, נקבע כי מאחר שעבר זמן רב (למעלה מ- 4 חודשים) מעת הגשת ההשגה לרשות המיסים ועד לקבלת ההחלטה, הרי שאיחור משמעותי שכזה פועל גם הוא כנגד הרשות ולמעשה מצדיק את קבלת ערעורו של העסק.
רשות המיסים ערערה על החלטת המחוזי לבית המשפט העליון, בטענה כי העסק הוא שצריך להראות את הקשר הסיבתי בין הירידה במחזור להתפשטות הנגיף. שופטי העליון דחו את הערעור ופסקו כי החוק אינו מציב תנאים מיוחדים לקבלת המענק, מלבד ירידה במחזור בהשוואה לתקופות קודמות. מאחר שנקבע בחוק אופן מובנה קשר סיבתי, הרי שטענה בדבר גורמים אחרים ומשמעותיים יותר שהובילו לירידה בפעילות העסקית, חייבת להיות מגובה בהוכחות. במידה וראיות כאלו יוצגו, הרי שנטל ההוכחה לגבי קשר ישיר ומהותי למשבר הקורונה, יעבור אל הצד השני.
עם זאת, בניגוד לעמדת בהימ"ש המחוזי, בית המשפט העליון קבע כי האיחור בתשובתה של רשות המיסים להשגה שהגיש העסק, אינו מצדיק בפני עצמו את קבלתה, אך איחורים משמעותיים מצד הרשות גוררים בעקבויהם סנקציה בכך שהרשות מאבדת את "חזקת התקינות המינהלית" העומדת בדרך כלל לזכותה של הרשות ולכן לא רק שנטל הראיה מטול עליה אלא שמדובר בנטל הוכחה מוגבר.
המשמעות של פסק הדין לגבי השבת מענקי הקורונה
כאמור, במהלך השנתיים האחרונות השיבו עסקים רבים את מענקי הקורונה שקיבלו, ו/או הגישו השגות וערעורים שעדיין נידונים בערכאות השונות. לפסק הדין שנתן בית המשפט העליון עשויות להיות השלכות בלתי מבוטלות עליהם. ראשית, לעסקים שהשיבו מענקים לאור טענת רשות המיסים לגבי היעדר קשר סיבתי, או קשר דומיננטי בין הירידה במחזור למשבר הקורונה, כדאי לפקוח עין ולבחון אפשרות להגשת השגה. מכאן והלאה, ברור כי מספיק להוכיח ירידה במחזור על מנת שתתבסס עילה למענק, ולפיכך דרישת הרשות להחזר מעסקים שחוו ירידה הייתה בלתי חוקית. אין הדבר מבטיח את השבת המענקים, אך המגמה בהחלט משתנה לטובת העוסקים.
שנית, גם לעסקים שהגישו השגות הנידונות בוועדות הערר, ועדיין לא התקבלה החלטה בעניינם, ייתכן מאוד שפסק הדין יביא לחשיבה מחודשת. יש לציין כי גם במקרים בהם עבר זמן רב מעת הגשת ההשגה ועד התשובה (בין אם ניתנה ובין אם עדיין לא), תיתכן השפעה גדולה עקב פסיקת העליון כי במקרים אלו גובר נטל ההוכחה שעל כתפי רשות המיסים.
לפיכך, לעסקים שנדרשו להשיב מענקים, כדאי מאוד לקבל ייעוץ משפטי מעורכי דין המתמחים בתחום המיסוי ומכירים היטב את החוקים, הפסיקות, התקדימים ועבודת הוועדות והערכאות השיפוטיות. למותר לציין, שקבלת השגות שעדיין נידונות וערעורים שהוגשו ויוגשו, עשויה להיות בעלת משמעות כלכלית נכבדת.
משרד עורכי הדין איתי הכהן מטפל במענקי קורונה לעסקים.
לפרטים נוספים בנושא ניתן לפנות בטלפון 03-7538811.