באופן עקרוני, מס ערך מוסף מוטל על כל עסקה המבוצעת בישראל, כלומר מכירה של מוצרים ונכסים או מתן שירותים ועל יבוא סחורות. יחד עם זאת ישנן עסקאות פטורות ממע מ וקיימות עסקאות בשיעור מע מ אפס. סייגים אלו כתובים בחוק מס ערך מוסף משנת 1975 ובשורות הבאות נבחן מהי עסקה פטורה ממע"מ ומדוע יש למע מ אפס קריטריונים שונים.
כמה מילים על מס ערך מוסף
לפני שנדבר על עסקה פטורה ממע מ או על עסקאות בשיעור מע מ אפס, יש להסביר מהו בכלל מס ערך מוסף. מדובר במס המגלם שלבים שונים בשרשרת הייצור והשיווק בדגש על ההפרש בין מחיר השירות או המוצר שמספקים לבין סך המשאבים, העלויות והעבודה שנדרשו למתן השירות או לייצור המוצר. נכון להיום סכום המע"מ עומד על 17 אחוז ממחיר השירות או העסקה כאשר כל עוסק מורשה מוסיף אל סכום העסקה 17 אחוז ומחייב את לקוחותיו. לאחר מכן את שיעור המס הזה עוסק מורשה מעביר לרשות המיסים, תוך שמותר לו לקזז מהסכום את מס ערך מוסף ששילם עבור הוצאות ורכישות לצורך השגת הכנסה – מה שנקרא מס תשומות. לעומת זאת, עוסק פטור לא גובה מלקוחות מע"מ ולפיכך גם לא מקזז מס תשומות עבור הוצאות ורכישות.
מע"מ בשיעור אפס
על פי חוק מס ערך מוסף משנת 1975, יש למע״מ אפס תנאים מסוימים. למשל שיעור אפס חל על מכירת טובין לתושב חוץ (ייצוא) כל עוד מדובר בנכס בלתי מוחשי, וכן על מכירת טובין (מלבד אבנים יקרות) אם יש לגביהם הצהרת ייצוא או אישור אחר מהגורמים הרלוונטיים. כמו כן עסקאות מע"מ אפס הן מכירת טובין לבעל מחסן רשוי לצורך העברתם למחסן, מכירה של טובין במחסן רשוי ליוצאים מישראל ומכירה במחסן רשוי מטעם מינהל המכס של אספקה לכלי שייט או לכלי טיס שמשמשים להובלה של מטענים בקווים בינלאומיים או להולכת נוסעים.
עוד דוגמה למע״מ בשיעור אפס הוא מתן שירותים לתושבי חוץ, מתן שירותים הקשורים לכניסה של כלי שייט או כלי טיס ישראל או יציאה מהארץ, או בקשר לשינוע של טובין. זאת בנוסף למתן שירות בחו"ל על ידי עוסק שמקום העיסוק העיקרי שלו בישראל, לינה של תיירים בבית מלון ומתן שירותים נוספים במלון המאושרים על ידי שר האוצר וועדת הכספים של הכנסת, השכרת רכב מנועי פרטי בנהיגה עצמית לתיירים, הסעות סיורים של תיירים ברכב מנועי פרטי או באוטובוס, ואספקת ארוחות לתיירים על ידי המסיע.
באשר למתן שרות לתושב חוץ נקבעו סייגים והחרגות בחוק ובתקנות כי אם השרות ניתן לגבי נכס בישראל; או ניתן בעקיפין לתושב ישראל יחול מעמ בשיעור רגיל; כאשר נושא ההסכם הוא מתן השירות בפועל, נוסף על תושב החוץ, גם לתושב ישראל בישראל, לשותפות שרוב הזכויות בה הן של שותפים תושבי ישראל או לחברה שלענין פקודת מס הכנסה רואים אותה כתושבת ישראל (ר' סעיף 30(א)(5) לחוק וכן סעיף 12ו-12א' לתקנות מע"מ).
דוגמאות נוספות הן מתן שירותים לארגונים בינלאומיים לקיום כנסים בינלאומיים שמשתתפים בהם לפחות 50 תיירים ומתקיימים בישראל, מכירת זכות השתתפות בכנסים כאלו לתיירים, הולכת תיירים בכלי טייס בין מקומות בתוך ישראל, ואשפוז של תיירים בבתי חולים בארץ. זאת בנוסף למכירה של טובין הזכאים לפטור מלא ממס קניה בשל כניסתם לישראל, הובלה של מטענים בים ובאוויר אל ישראל וממנה, והובלה של מטענים לישראל וממנה בדרך היבשה למדינה בעלת גבול משותף.
אלו רק מקצת הדוגמאות של עסקאות בשיעור מע"מ אפס וישנן עוד רבות אחרות, כמו מכירה של כלי טיס לנותני שירותי תעופה סדירים, מכירה של כלי שייט, יבוא של כלי טייס ושייט, מכירה של פירות וירקות מסוגים מסוימים, מכירה של נכסים ועסקים בתמורה למניות בלבד, מכירה של נכסים במהלך פירוק חברה, מכירת מקרקעין ממוסד כספי או ממלכ"ר או אליהם עקב שינויים במבנה, ועוד.
עסקאות עם פטור ממע"מ
על פי חוק מס ערף ממוסף, קיימות עסקאות פטורות ממע״מ. כך למשל, פטור ממע"מ ניתן על השכרה למגורים לתקופה של מעל 25 שנים, מלבד אם מדובר בהשכרה לצורך אירוח בבית מלון. כמו כן מכירה של מקרקעין בדמי מפתח לפי חוק הגנת הדייר, והשכרת מקרקעין ומכירה של מקרקעין מושכרים בהתאם לאותו חוק. כאמור, גם עסקאות של עוסקים פטורים פטורות ממע"מ, מלבד אם מדובר במכירה של מקרקעין או עסקאות הכרוכות במכירה של ציוד שאינו מקרקעין כשבעת הרכישה שלו נוכה מס תשומות.
לפרטים נוספים בנושא ולקבלת ייעוץ והכוונה מקצועית, הנכם מוזמנים לפנות אל משרדנו בטלפון 03-7538811.