שיעור המס על מימוש אופציות הוא בהחלט סוגיה שצריך להביא בחשבון. אין ספק כי תגמול הוני הוא דרך מצוינת לתגמל עובדים ולפתות אותם לבחור בחברה, ומחזק את הזיקה בין העובד לבין הצלחת החברה. יחד עם זאת, חשוב להבין כי אכן קיים מס על אופציות לעובדים ושקיימים מספר מסלולים של הקצאה, בדגש על מסלול רווח הון ומסלול הכנסה מעבודה, אשר לכל אחד מהם יש את חבות המס שלו – בהתאם לסעיף 102 בפקודת מס הכנסה.
כמה מס משלמים?
כאמור, מיסוי אופציות משתנה בהתאם למסלולים השונים. כך למשל, אם מדובר בחברה פרטית הרי שהמימוש יכול להתבצע לאחר שהחברה מונפקת בבורסה והופכת למעשה לציבורית, או במידה והחברה נמכרה לאחרת ולמעשה ביצעה אקזיט. אם החברה מונפקת בבורסה המיסוי מחולק לשני חלקים. חלק אחד נחשב בתור הכנסה מעבודה עם מיסוי גבוה (מייד יתואר), וזאת על ההפרש בין שווי השוק ביום ההנפקה ובין תוספת המימוש. החלק השני הוא כל מה שנשאר ועליו חל מס רווח הן העומד נכון להיום על 25%. ביתר פירוט: לוקחים את שוויין של האופציות בזמן הקצאתן ומנכים במקור את הסכום שהעובד שילם עבורן, וסכום זה נחשב הכנסה מעבודה. לעומת זאת, לוקחים את התמורה שהתקבלה מהמכירה בפועל לבין השווי של האופציות ביון ההקצאה, והרווח הזה נחשב בתור רווח הון במיסוי של 25%. יחד עם זאת, אם מדובר באופציות לא סחירות לרכישה של מניות, הרי שחבות המס חלה רק בזמן המכירה.
מדוע זה חשוב?
לפני שנבחן תסריטים נוספים של מיסוי מניות לעובדים, יש להסביר את ההבדל המשמעותי שבין הכנסה מעבודה ובין מס על רווחי הון. כאמור, מס רווחי הון עומד נכון להיום על 25% בלבד, ולעומת זאת – שיעור המס על הכנסות מעבודה גבוה בהרבה. עבור עובדי הייטק, הנהנים ממשכורות גבוהות יחסית, אין זה נדיר שהמיסוי נע בין 40% ואצל בכירים גם יכול להגיע לסביבות ה- 50%, ולכך מצטרפים דמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות בשיעור של עוד כ- 10%. מבחינת העובדים מדובר במס פירותי מניות, שמשמעו שהמס שמשלם העובד מתקיים בזמן מימוש האופציות ומשלמים על כל הרווח מס שולי, כלומר הדבר נחשב בתור הכנסה מעבודה. כמובן שמדובר בהבדל משמעותי ביותר, הנותן – מבחינת העובדים – יתרון עצום למסלולי מיסוי הוני ללא ביטוח לאומי וביטוח בריאות, על פני הכנסה מעבודה.
מה קורה אם החברה עושה אקזיט?
כמה מס משלמים על מימוש אופציות במידה והחברה נמכרת לאחרת? במצב כזה ניתן להשיג הסדר מול רשות המיסים, בו רווחי המימוש של האופציות עוברים אל חשבון של נאמן עד לתום תקופת חסימה, וכשהתקופה מסתיימת משלמים רק מס רווחי הון. יחד עם זאת, במידה והאופציות הוענקו לעובד בתקופה של 3 חודשים לפני שהחברה נמכרה, מדובר מבחינת רשות המיסים בהכנסה מעבודה על כל המשתמע מכך כאמור לעיל.
ומה אם החברה כבר נסחרת בבורסה?
אם מדובר בחברה שכבר נסחרת בבורסה בעת הקצאת המניות, הרי שיהיה מעורב נאמן שאליו יועברו הכספים עד לתום תקופת שנתיים של חסימה. במקרה כזה שהוא פעמים רבות האופציה המועדפת משלמים רק 25% מס על מניות מהעבודה. החישוב לוקח בחשבון את שווי השוק של המניות של אותה חברה במהלך החודש שקדם להענקתן לעובד, לדירקטור או לכל נושא משרה, ואם מחיר המימוש קטן יותר משווי השוק יש לשלם מס שולי – הכנסה מעבודה – על ההפרש בין שווי השוק למחיר המימוש.
דברים שכדאי לשים לב אליהם
חשוב להבין כי מסלול רווח הון אינו פתוח בפני כל אחד, ולכן כדאי להימנע מטעויות. כך למשל, אי אפשר ליהנות ממסלול זה על ידי הקצאת אופציות לספקי שירותים או יועצים באמצעות חשבוניות, אלא אם מדובר במי שהינו נושא משרה הכפוף למנהליה במישרין, או דירקטור. בנוסף, לא תמיד יכול להיכנס למסלול זה עובד המועסק ללא תמורה או בפחות מחצי משרה. כמו כן, אם מבוצעים שינויים בתנאי האופציות במהלך תהליכים של סיום עבודה, הדבר עלול בהחלט לשלול את האפשרות שהאופציות יישארו במסלול רווח הון. לבסוף, מי שנחשב בתור בעל שליטה בחברה או בזכות למנות מנהלים בחברה, אינו יכול ליהנות מהקצאות של רווח הון.
לפרטים נוספים בנושא ולקבלת ייעוץ והכוונה מקצועית, הנכם מוזמנים לפנות אל משרדנו בטלפון 03-7538811.