על שומות המוצאות על ידי רשות המיסים ניתן כידוע להגיש השגות וכן ערעורי מס, כאשר בעיקר בערעורים חשוב לקבל ייעוץ וייצוג על ידי עורך דין המתמחה בתחום.
משרד עורכי הדין איתי הכהן מתמחה בקשת רחבה של תחומי מס ישיר ועקיף, לרבות בכל הקשור במס הכנסה. ברשותנו ניסיון עשיר ומוכח בטיפול בענייני מס הכנסה, הן מול רשות המיסים והן בבתי המשפט.
ערעור על שומת מס הכנסה ומע"מ
לאור האמור בדוח השנתי שמגיש הנישום נקבעת חבות המס שלו על ידי פקיד השומה לפי מיטב השפיטה, ומשמעה כי הפקיד יכול לקבוע סכום הכנסה חייבת במס השונה מהדו"ח במידה ולהבנתו הדו"ח שגוי. במקרה כזה, פקיד השומה מנמק את ההחלטה וצריך להקנות הזדמנות לנישום להביע את עמדתו.
אם אדם כלשהו סבור כי השומה שקיבל על פי מיטב השפיטה מקפחת אותו, ביכולתו להשיג על כך בתקופה של עד שלושים ימים מיום שהוצאה השומה החדשה. הדיון בהשגה ייערך מול פקיד אחר מזה שהוציא את השומה. במהלך הדיון הנישום הוא זה שצריך להסביר מדוע השומה איננה נכונה ולהוכיח זאת, ובהתאם לכך עשוי פקיד השומה לקבוע שומה חדשה או זהה לזו שנקבעה קודם, וכמו כן ניתן להגיע להסכמה משותפת על המס החייב.
רק לאחר שניתנה החלטה בהשגה ואם היא אינה לשביעות רצון הנישום הוא זכאי להגיש ערעור על השומה. כלומר, אם לאחר שניתן הצו בגין ההשגה הנישום עדיין סבור שקיפחו אותו, ביכולתו להגיש ערעור מס אל בית המשפט המחוזי באזור של פקיד השומה.
חשוב להדגיש כי בעניני מס הכנסה זכותו של כל נישום להגיש הודעת ערעורעל הצו שניתן, מלי צורך בהתחלה להגיש מסמכים מסוימים ונמק את הערעור. רק לאחר שפקיד השומה הגיש את נימוקי השומה על הנישום ציך להגיש בתוך שלושים יום את הנימוקים לערעור.
עם זאת על פי הפסיקה, הנישום יהיה מנוע בדרך כלל מלהעלות טענות חדשות שזכרן לא בא בשלב ההשגה, ועל כן מומלץ כבר בשלב ההשגה להיוועץ בעורך דין המתמחה במיסוי ולבדוק את הנושא לעומק. יש לזכור כי בית המשפט יכול אמנם לפסוק כי השומה פגומה ושיש להקל עם הנישום, אך לעומת זאת באפשרותו להשאיר את השומה על כנה ואף להגדיל אותה. יתר על כן, כאשר הדברים נדונים בבית המשפט עלולות להתגלות סוגיות נוספות שעלולות להיות להן השלכות מיסוי או חיובי מס נוספים.. אי לכך, את הגשת הערעור יש לבצע בשיקול דעת תוך התייעצות עם עו"ד מומחה למיסוי ומתוך הכרת הסיכונים והסיכויים הקיימים. סוף מעשה במחשבה תחילה.
ערעור על מס שבח
כמו השומה, גם לאחר מכירת נכס עשוי להידרש המוכר למס שבח שלדעתו גבוה מדי ומקפח אותו, למשל בגין אי התחשבות בקיזוזים, בהוצאות או קביעה כי שווי הנכס גבוה למעשה מהמוצהר. גם כאן קיימת אפשרות להגיש השגה בתוך שלושים יום ממסירת ההודעה, עם פירוט הנסיבות שבגינן המגיש חולק על השומה, וקיימת גם זכות להשמיע את הטענות. ההשגה נבחנת על ידי המשרד ומתקבלת הודעה בדבר קבלתה או דחייתה.
אם ההחלטה עדיין נראית כקיפוח של המשיג, ניתן לערער עליה תוך שלושים ימים בפני ועדת ערערים מיוחדת, שבראשה יושב שופט בית משפט מחוזי, והיא כוללת בד"כ גם עורך דין, רואה חשבון ושמאי. הוועדה יכולה להפחית את סכום השומה, להותירה על כנה או לבטלה לחלוטין, ובסמכותה לבצע בדיקות בנכס ולבקש מסמכים נוספים. במידה ומעוניינים לערער גם על החלטת הוועדה יש לפנות אל בית המשפט העליון תוך ארבעים וחמישה ימים. ואולם, ערעורים אלו עוסקים בסוגיות משפטיות, כך שבית המשפט אינו מתערב כעיקרון בהחלטות מקצועיות.
לליווי, ייעוץ וייצוג בערעורי מס
לפרטים נוספים ולקבלת ייעוץ, ליווי וייצוג בערעורים הקשורים למיסוי, הנכם מוזמנים לפנות אל משרד עורכי דין איתי הכהן בטלפון 03-7538811.