הנושא של מיסוי פרוק חברה הינו מורכב יחסית ובו עוסק בעיקר סעיף 93 לפקודת מס הכנסה, אך לא רק. בין היתר, נושא זה כולל את המיסוי על מימוש נכסי החברה במהלך פירוק, על התמורה לבעלי המניות שנקראת לעיתים דיבידנד בפירוק למרות ההבדלים מחלוקת דיבידנד רגילה, סוגיית המס הקשורות להפסדיה של החברה, ועוד.
גם התחום של מיסוי פירוק שותפות, הנכנס לעיתים לתמונה בעת פירוק מיזמים עסקיים, עשוי להיות מורכב ומצריך בקיאות מעמיקה וייעוץ עם עורך דין המתמחה בתחום. בשורות הבאות יובא מידע אודות חלוקת דיבידנד בפירוק מרצון מהיבט המיסוי של, מיסוי בפירוק חברה בכלל וכן סוגיות הקשורות לפירוק של שותפות.
מיסוי בעת פירוק חברה
אם כן, דיבידנד פירוק הינם סכומים המגיעים לנושים ולבעלי מניות בעת פירוק חברה, בין אם מדובר בחלוקה של עודפים ובין עם בהחזר השקעה במניות. כאמור, נושא זה עשוי להיות מורכב, בין היתר מכיוון שיש חוסר בהירות לגבי הדרך שבה מחשבים את התמורה שמקבלים בעלי המניות, דהיינו נטו או ברוטו. הסעיף המרכזי בפקודת מס הכנסה העוסק בנושא זה, הינו סעיף 93:
ריווח הון בחבר בני אדם שנתפרק בחבר-בני-אדם שהוחל בפירוקו, יחולו הוראות אלה:
(1) ריווח ממכירת נכס על ידי המפרק יראו כריווח הון החייב במס על ידי אותו חבר-בני-אדם;
(2) היתה המכירה בדרך העברת נכסים על ידי המפרק מחבר-בני-אדם לחבר בו, תיחשב התמורה כפי שהיתה ביום המכירה;
(3) מניות או זכויות אחרות של חבר באותו חבר-בני-אדם יראו כאילו נמכרו, והנכסים שקיבל חבר מהמפרק ייחשבו כתמורה בעד המניות או הזכויות האמורות.
(4) חישוב ריווח ההון לגבי חבר באותו חבר-בני-אדם ייעשה לאחר חלוקת כל הנכסים; אולם אם החלוקה לא הושלמה תוך שנתיים מיום תחילת הפירוק, יראו את הנכסים כאילו חולקו בתום אותה תקופה, ובלבד שהמנהל רשאי להאריך את התקופה האמורה אם הוכח, להנחת דעתו, שהחלוקה לא הושלמה כאמור מחמת סיבה סבירה. (ב) (בוטל).
(ב1) הוראות סעיף זה יחולו גם בפירוק איגוד מקרקעין.
בשורה התחתונה, הפסיקות שניתנו בנושא חלוקת דיבידנד אגב פירוק על ידי המשפט, מראות כי החישוב יהיה ברוטו, דהייה חישוב הנכסים לפני תשלום המס על ידי החברה, וזאת על מנת למנוע תכנון מס פסול.
מיסוי בעת פירוק איגוד מקרקעין
בין אם מדובר בחברה המצויה בהליכי פירוק ובין אם לאו, ישנן מספר דרכים למימוש נכס בבעלותן של חברות המהוות איגוד מקרקעין, ולכל אחת מהן יש את היבטי המיסוי שלה. על כן, חשוב מאוד להתייעץ ולקבל ליווי משפטי מאת עורך דין בעל בקיאות רבה בנושא זה.
באופן כללי, תחת תנאים מסוימים עשוי פירוק איגוד מקרקעין ליהנות מפטור ממס שבח בעת הפירוק. על מנת לקבל את הפטור חייבים להתקיים תנאים כגון העברה של הנכס תוך כדי פירוק ולפי החלק היחסי של בעלי המניות באיגוד בעת הפירוק, וללא שהתקבלה תמורה עקיפה או ישירה עבור המקרקעין. כמו כן, צריך שהמקרקעין יוחזקו על ידי האיגוד בתור רכוש קבוע ולא בתו מלאי, שהזכויות בנכס לא נרכשו לאורך ארבע השנים הקודמות לפירוק, ועוד.
כמו כן, תחת תנאים מסוימים ניתן ליהנות מפטור ממס רכישה, ובפרט שחל על ההעברה הפטור ממס השבח על פי התנאים המנויים לעילי ונוספים, שהזכות על הנכס נרכשה לפני יולי 1983, ושהזכות מועברת ליחיד.
כאמור, כאשר מעוניינים לבצע מכירת נכסים על ידי איגוד מקרקעין קיימות מספר אפשרויות שיש לבחון אותן. לדוגמא, קיים לעיתים יתרון מסוים מבחינת המיסוי לבצע מכירה של הנכס אחרי פירוק של החברה. לעומת זאת, כאשר החברה אינה מפורקת והנכס נמכר לצד שלישי, יש לשלם את מס החברות הנהוג באותה שנת מס, ובעת משיכת הכספים שהתקבלו כתמורה מושלם מס דיבידנד בשיעור של 25% או 30%. כלומר, בסופו של דבר המיסוי המשוקלל עשוי לעמוד על כמעט 50%.
לקבלת ייעוץ ומידע נוסף על מיסוי בפירוק חברה ואיגוד מקרקעין
למשרדנו ניסיון רב בהיבטי מיסוי ובתכנון מס בעת פירוק חברות וחלוקת דיבידנד אגב פירוק, ובמכירת נכסים על ידי איגודי מקרקעין. לפרטים נוספים ולקבלת ייעוץ וסיוע בתכנון מס משתלם וחסכוני, הנכם מוזמנים לפנות אל משרד עורכי דין איתי הכהן בטלפון 03-7538811